De belangen van de Leeuwhondjes worden vertegenwoordigd door de rasvereniging:

De Pekingees en Dwergspanielclub (PDC)

Dit weblog maakt deel uit van de website van de Pekingees- en Dwergspanielclub.
De content valt buiten de verantwoording van de rasvereniging.

zondag 23 augustus 2009

Rasbeschrijving

Het Leeuwhondje, oftewel Petit Chien Lion is een heel oud ras dat oorspronkelijk uit België en Frankrijk komt. Ze zijn meerdere malen te vinden op schilderijen van Vlaamse en Hollandse meesters uit de 16de eeuw. Ze waren toen heel populair bij de rijke mensen, daar werden ze niet alleen voor de gezelligheid gehouden, maar ze werden ‘s winters ook als kruikje gebruikt, bij de baby in de wieg bijvoorbeeld.


Het karakter is levendig intelligent aanhankelijk en sportief. Een fijne gezinshond, lief voor kinderen en houd je graag gezelschap. Ze houden van wandelen, spelen en rennen graag, ze hebben de natuurlijke neiging om bij je in de buurt te blijven. Het Leeuwhondje kan tevreden zijn met een blokje om, dan zal hij in huis wel wat drukker zijn.


Het is een slim baasje, dat makkelijk leert. Vroeger werd het dan ook in het circus gebruikt. Er zijn Leeuwhondjes die op hoog niveau meedraaien in de behendigheidsport. Ook voor gehoorzaamheid- en behendigheidcursussen blijkt hij best geschikt te zijn zolang men oefeningen op een speelse manier aanleert en men hem blijft boeien met afwisselende oefeningen want een echte “will to please” hebben de meeste niet.
Leeuwhondjes hebben een duidelijke en consequente opvoeding nodig, want ondanks hun kleine maat zijn het echte honden!


Het Leeuwhondje is een gezelschapshondje, dat opvalt door het karakteristieke leeuwtoilet. Het achterlijf is geschoren, de sokjes blijven staan en de staart heeft een mooie pluim, waardoor de hond op een leeuwtje lijkt, vandaar de naam Leeuwhondje. Dit leeuwtoilet is verplicht op tentoonstellingen, maar voor een huishond kan men de vacht ook lang laten of in een korter model knippen.


De vacht is tamelijk lang en heeft redelijk wat verzorging nodig. Alle vachtkleuren zijn toegestaan. Ze zijn normaal gebouwd, met een kort en goedgevormd lichaam, de schouderhoogte ligt meestal rond de 30- 32 cm.

Geen opmerkingen: